Εργαζόμενοι με μπλοκάκι:
Εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (Α' 167) εργασιακή σχέση υφίσταται:
Βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν υπάρχει εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί το φυσικό πρόσωπο επαγγελματική εγκατάσταση, που είναι διαφορετική από την κατοικία του(επίσης μπορεί, φορολογούμενος, ο οποίος φιλοξενείται στην κατοικία των γονέων του και στον οποίο έχει παραχωρηθεί μέρος του ακινήτου, στο οποίο φιλοξενείται, για την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει τεκμαρτό μίσθωμα για τον παραχωρητή.)
Η προϋπόθεση της ύπαρξης έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου μεταξύ φυσικού προσώπου, που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και των αντισυμβαλλομένων του που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, δεν σχετίζεται με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990 (Α΄ 43).
Η εξακρίβωση της ύπαρξης των έγγραφων συμβάσεων ανήκει στην ελεγκτική αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ., όπου υπάγεται ο φορολογούμενος.
Η διάταξη της περίπτ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (Α' 167) δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Τα φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες μπορεί να είναι και ιδιώτες, δηλαδή φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τα επαγγέλματα – υπηρεσίες, που για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα είναι :
Οι αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες, δηλαδή αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή ελευθέρια επαγγέλματα.
Από τον ετήσιο κύκλο εργασιών αφαιρούνται μόνο οι δαπάνες των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία και όχι οι υπόλοιπες δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία των εν λόγω προσώπων.
Εν κατακλείδι δεν φορολογούνται όλοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι ως μισθωτοί με αφορολόγητο όριο μέχρι 8.636 ευρώ και δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 777 ευρώ προσαυξανόμενο ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Εάν δεν πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις
α)Να υφίσταται έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ
β) θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες στις οποίες επικρατεί το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας δηλαδή να ασκείται δραστηριότητα η οποία δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως ελευθέριο επάγγελμα.
γ) θα πρέπει να δηλώνετε ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητας η κατοικία .
δ) δεν θα πρέπει να εισπράττεται ταυτόχρονα και κανονικός μισθός από άλλη εργασία
ε) θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται το 75% τουλάχιστον των ετήσιων αμοιβών μόνο από έναν εργοδότη
Εφόσον ο φορολογούμενος πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συμπληρώσει στην παράγραφο 10 του πίνακα 2 της σελίδας 1 του Ε1 την ένδειξη (Ναι) δίπλα από τον κωδικό 019- Ο υπόχρεος( ή 020 η σύζυγος) προκειμένου κατά την εκκαθάριση του φόρου για τις αμοιβές από το μπλοκάκι να υπολογιστεί αφορολόγητο όριο ύψους μέχρι το 8.636,00 ευρώ προσαυξανόμενο ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.
Εάν δεν πληρούνται έστω και μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις τότε οι ετήσιες αμοιβές από το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα .
Απογραφή: Οι προθεσμίες και πως διαβιβάζονται οι εγγραφές στην πλατφόρμα myData
Απογραφή είναι η λεπτομερής και αναλυτική εξακρίβωση, καταμέτρηση, καταγραφή και αποτίμηση με το ίδιο νόμισμα των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε ορισμένη χρονική στιγμή.
Τα όρια
Συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων καθώς και εκείνες, των οποίων ο τζίρος δεν ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ και τα έσοδά τους προέρχονται από την πώληση αγαθών, εξαιρούνται της υποχρέωσης απογραφής αποθεμάτων.
Πιο συγκεκριμένα η απαλλαγή από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εκτός από τις εταιρείες με το τζίρο που προαναφέραμε, αφορά πολύ μικρές επιχειρηματικές οντότητες, με βάση τα ισχύοντα στην παράγραφο 2(γ) του άρθρου 1 στο νόμο 4308 του 2014.
Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το φορολογικό έτος, αντιστοιχεί σε λιγότερους από 12 μήνες, τότε ο τζίρος υπολογίζεται με την πραγματοποίηση αναγωγής σε ετήσια βάση. Επίσης, το χρονικό διάστημα από 15 ημέρες και άνω θεωρείται ότι είναι ίσο με τη χρονική περίοδο ενός μήνα, ενώ το χρονικό διάστημα που είναι μικρότερο από 15 ημέρες, δεν λαμβάνεται υπόψη. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του τζίρου με σκοπό την αναγωγή του σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, εάν μία επιχείρηση έχει λειτουργήσει για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες, τότε δεν πραγματοποιείται αναγωγή σε ετήσια βάση, αλλά λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις της επιχείρησης κατά το συγκεκριμένο τετράμηνο.
Οι Εξαιρέσεις
Στην κατηγορία των απαλλασσόμενων επιχειρήσεων, από την τήρηση αρχείου αποθεμάτων και τη διενέργεια απογραφής με βάση το νόμο 4308 του 2014, άρθρο1 παρ. 2(γ) εντάσσονται οι εξής επιχειρηματικές οντότητες:
Πωλήσεις οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά σε κινητές λαϊκές αγορές.
Εκμετάλλευση περιπτέρου
Κτηνιατρικά φαρμακεία
Εμπορία χρωμάτων και βερνικιών
Κρεοπωλεία με αντικείμενο τη λιανική πώληση εμπορευμάτων
Βιβλιοδετεία
Εργαστήριο φωτοτυπιών
Γαλακτοζαχαροπλαστεία και γαλακτοπωλεία
Παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ με αντικείμενο τη λιανική πώληση τροφίμων
Πώληση νωπών ή κατεψυγμένων ψαριών
Εμπορία απορριμμάτων
Εμπορία ψιλικών
Πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών
Αγρότες ειδικού και κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ
Παλαιοπωλεία
Εμπορία μεταχειρισμένων ρούχων και υφασμάτων (πώληση ή αγορά με το βάρος)
Εμπορία ψευδοκοσμημάτων
Πρατήρια καπνικών προϊόντων
Εμπορία αγαθών που προέρχονται από πλειστηριασμούς
Εμπορία μικρών ζώων, ωδικών πτηνών, χρυσόψαρων κλπ.
Εμπορία παλαιών γραμματοσήμων και νομισμάτων
Εμπορία ψιλικών και ζαχαρωδών προϊόντων
Οπωρολαχανοπώλες
Κατασκευές σφραγίδων και επιγραφών
Εκμετάλλευση τυπογραφείου
Φωτογραφεία, εκτυπώσεις φωτογραφιών
Εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών
Αρτοποιείο και ζαχαροπλαστείο
Εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, κέντρο διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, κυλικεία, αναψυκτήρια
Εκδόσεις βιβλίων
Εμπορία ειδών χαρτοπωλείου
Εμπορία ειδών βιβλιοπωλείου
Παραγωγή σφολιατοειδών και σάντουιτς
Φαρμακεία
Πώληση ηλεκτρονικών ανταλλακτικών σε χονδρική ή σε λιανική
Είδη ραπτικής και υποδηματοποιίας
Πώληση σιδηρικών εργαλείων
Πώληση ειδών υγιεινής διατροφής (χονδρική – λιανική)
Πώληση ειδών σκραπ
Ανθοπωλεία
Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Διευκρινίσεις
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολύ μικρές επιχειρηματικές οντότητες που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 4308/2014 άρθρο 1, παράγραφος 2 (γ), εφόσον επιλέξουν να προχωρήσουν στη διενέργεια απογραφής για το κόστος πωληθέντων μιας περιόδου, εφόσον δεν διενεργούσαν κατά το παρελθόν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε απογραφή για τα επόμενα τρία χρόνια.
Επίσης, οι ίδιες επιχειρήσεις εφόσον επιλέξουν να σταματήσουν τη διενέργεια φυσικής απογραφής, ενώ διενεργούσαν, τότε το απόθεμα τέλους στην τελευταία περίοδο δεν συνυπολογίζεται στα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου, για την οποία δεν πραγματοποιείται απογραφή.
Όταν οι μικρές αυτές οντότητες, επιλέγουν να προβούν σε απογραφή, στο τέλος της περιόδου, ενώ δεν διενεργούσαν, για να υπολογίσουν το κόστος των πωληθέντων της ίδιας περιόδου, το απόθεμα έναρξης θεωρείται μηδενικό. Έτσι, κατά την πρώτη περίοδο που πραγματοποιείται απογραφή, το απόθεμα έναρξης θεωρείται μηδενικό.
Χρόνος σύνταξης της απογραφής
Ο χρόνος προσδιορισμού των αποθεμάτων (φυσική απογραφή) καθορίζεται από τα πραγματικά δεδομένα μιας οντότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τα αναφερόμενα στον Ν.4308/2014 περί αρχείου ιδιόκτητων αποθεμάτων και την ανάγκη διασφάλισης της αξιοπιστίας του ποσοτικού προσδιορισμού των αποθεμάτων στο τέλος της ημερομηνίας αναφοράς (ημερομηνία τέλους χρήσης ή ημερομηνία ισολογισμού).
Ο χρόνος αυτός μπορεί να απέχει από το τέλος της ημερομηνίας αναφοράς, ιδίως όταν η οντότητα τηρεί αναλυτικό αρχείο ποσοτικής διακίνησης αποθεμάτων (βιβλίο αποθήκης) ή όταν ο αριθμός ή και η ποσότητα των διακινήσεων δεν είναι σημαντική.
Σε άλλες περιπτώσεις που η οντότητα εφαρμόζει έμμεσες τεχνικές στον προσδιορισμό της ποσότητας των αποθεμάτων της απογραφής, η σχετική διαδικασία δύναται να γίνεται με αξιοπιστία και σε χρόνο απομακρυσμένο από το τέλος της περιόδου (π.χ. προσδιορισμός ιχθυόμαζας ιχθυοτροφείων).
Όταν εφαρμόζεται η μέθοδος της λιανικής (retail method) δεν γίνεται ποσοτικός προσδιορισμός των αποθεμάτων και η εκτίμηση της αξίας του τελικού αποθέματος δύναται επίσης να γίνεται με ασφάλεια σε χρόνο απομακρυσμένο από το τέλος της περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το χρόνο που διενεργείται ο ποσοτικός προσδιορισμός των αποθεμάτων, η οντότητα είναι υποχρεωμένη να έχει τεκμηριώσει με αξιόπιστο τρόπο τις ποσότητες της απογραφής εντός των χρονικών ορίων σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της περιόδου.
Κινήσεις απογραφής και myData
Οι κινήσεις απογραφής έναρξης /λήξης θα πρέπει να καταχωρούνται με μία λογιστική εγγραφή (Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων) που θα έχει συνδεθεί με τον Κωδικό παραστατικού 17.3 "Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων – Λογιστική Βάση" ή 17. 5 Εγγραφές τακτοποίησης εξόδων (Λογιστική βάση). Αν κίνηση αφορά απογραφή έναρξης / λήξης προκύπτει από λογιστικό χαρακτηρισμό που θα οριστεί στην συναλλαγή (Category2_13 Αποθέματα έναρξης, Category2_14 Αποθέματα λήξης).
Οδηγός Έναρξης ΙΚΕ
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.
Τι είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ);
Η ΙΚΕ είναι μια ευέλικτη εταιρική μορφή που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ) και των κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΕΠΕ, ΑΕ). Ξεκίνησε το 2012 και γρήγορα έγινε η πιο διαδεδομένη εταιρική μορφή στην Ελλάδα.
Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ΙΚΕ
1. Περιορισμένη Ευθύνη:
Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ. Σημαίνει ότι οι εταίροι (δηλαδή οι ιδιοκτήτες της εταιρείας) δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη και τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Η ευθύνη τους περιορίζεται στο ποσό που έχουν εισφέρει ως κεφάλαιο στην εταιρεία. Αυτό προστατεύει την προσωπική τους περιουσία σε περίπτωση που η εταιρεία αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες.
2. Ελάχιστο Κεφάλαιο:
Σε αντίθεση με άλλες εταιρικές μορφές, όπως η Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ), η ΙΚΕ δεν απαιτεί ελάχιστο κεφάλαιο για τη σύστασή της. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας με πολύ μικρό κεφάλαιο, ακόμα και με 1 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, κυρίως για νέους επιχειρηματίες που δεν διαθέτουν ή δεν επιθυμούν να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια.
3. Ευέλικτη Διοίκηση:
Η ΙΚΕ προσφέρει μεγάλη ευελιξία στη διοίκηση της εταιρείας. Μπορείτε να επιλέξετε έναν ή περισσότερους διαχειριστές, οι οποίοι μπορούν να είναι είτε εταίροι είτε τρίτα πρόσωπα. Οι αρμοδιότητες των διαχειριστών και ο τρόπος λήψης αποφάσεων μπορούν να καθοριστούν στο καταστατικό της εταιρείας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τη διοίκηση στις ανάγκες της επιχείρησής σας.
4. Φορολογικό Καθεστώς:
Η ΙΚΕ φορολογείται ως νομικό πρόσωπο, δηλαδή η εταιρεία υποβάλλει τη δική της φορολογική δήλωση και φορολογείται με ποσοστό 22% επί των κερδών της.
Οι εταίροι, εφόσον το αποφασίσουν, λαμβάνουν μέρισμα ένα μέρος ή το σύνολο των κερδών της εταιρείας. Η διανομή μερισμάτων φορολογείται με 5% και οι εταίροι λαμβάνουν τα κέρδη φορολογημένα. Δηλαδή, στην προσωπική φορολογική τους δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος.
Γιατί να επιλέξω την ΙΚΕ για την επιχείρησή μου;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε την ΙΚΕ για την επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Η ΙΚΕ αποτελεί ιδανική επιλογή για πολλούς επιχειρηματίες, καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα διαφόρων εταιρικών μορφών.
Ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε) είναι η δυνατότητα σύστασης με έναν μόνο εταίρο, δηλαδή ως μονοπρόσωπη.
Η περιορισμένη ευθύνη προστατεύει την προσωπική περιουσία των εταίρων, ενώ η ευελιξία στη διοίκηση και η απουσία ελάχιστου κεφαλαίου την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για νέες επιχειρήσεις. Επιπλέον, η απλή διαδικασία σύστασης και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει όλα τα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τις ατομικές επιχειρήσεις για κέρδη άνω των 40.000 ευρώ αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα, καθιστώντας την ΙΚΕ μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για επιχειρηματίες στην Ελλάδα.
Μειονεκτήματα της ΙΚΕ:
Όπως και οι υπόλοιπες εταιρικές μορφές έτσι και η ΙΚΕ έχει και μειονεκτήματα.
Τηρεί υποχρεωτικά διπλογραφικά λογιστικά βιβλία, πράγμα που σημαίνει πολυπλοκότητα και αυξημένο λογιστικό κόστος. Επίσης, περιορίζει την ελεύθερη μεταφορά χρημάτων από τον εταιρικό λογαριασμό σε προσωπικούς, καθώς παρακολουθούνται αναλυτικά όλες οι ταμειακές ροές της εταιρείας.
Ο διαχειριστής της ΙΚΕ ευθύνεται εις ολόκληρον απέναντι στο Δημόσιο. Δηλαδή, σε περίπτωση δημιουργίας χρεών της εταιρείας είτε προς την εφορία είτε προς τον ΕΦΚΑ, η προσωπική περιουσία του διαχειριστή δεν είναι ασφαλής.
Διαδικασία Έναρξης ΙΚΕ
Η διαδικασία έναρξης ΙΚΕ περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Επιλογή επωνυμίας: Επιλέξτε μια μοναδική επωνυμία για την εταιρεία σας.
Επιλογή έδρας: Ένα από τα βασικά πρώτα βήματα είναι η εύρεση της έδρας της εταιρείας μας. Όπως σε όλα τα νομικά πρόσωπα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κατοικία μας ως έδρα.
Σύνταξη καταστατικού: Το καταστατικό είναι το βασικό έγγραφο της ΙΚΕ και περιλαμβάνει τους κανόνες λειτουργίας της.
Υποβολή αίτησης στο ΓΕΜΗ: Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
Καταβολή τέλους: Καταβάλλετε το προβλεπόμενο τέλος για την εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
Έκδοση ΑΦΜ: Αποκτάτε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για την εταιρεία σας.
Δικαιολογητικά για Έναρξη ΙΚΕ
Τα βασικά δικαιολογητικά για την έναρξη ΙΚΕ είναι:
Στοιχεία εταίρων: Απαιτούνται τα στοιχεία των εταίρων, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, email, διεύθυνση, επάγγελμα κλπ
Τέλη σύστασης: Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται η πληρωμή των τελών σύστασης από το ΓΕΜΗ.
Δικαιολογητικά μίσθωσης επαγγελματικής στέγης: Απαιτείται μισθωτήριο ή παραχωρητήριο ή Ε9 για την έδρα της επιχείρησης.
Ποιο είναι το κόστος μίας εταιρείας ΙΚΕ;
Το κόστος σύστασης ΙΚΕ ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως:
Αμοιβές δικηγόρου/λογιστή: Οι αμοιβές για τη σύνταξη του καταστατικού και την υποβολή της αίτησης στο ΓΕΜΗ.
Πιθανή Αμοιβή συμβολαιογράφου: Σε περίπτωση που υπάρχει εισφορά ακινήτου στην εταιρεία, απαιτείται η σύσταση μέσω συμβολαιογράφου.
Τέλη ΓΕΜΗ: Το τέλος σύστασης από το ΓΕΜΗ, το οποίο αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου 15-30 ευρώ.
Τι πρέπει να προσέχω κατά την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας;
Φορολογικές υποχρεώσεις: Ενημερωθείτε για τις φορολογικές υποχρεώσεις της ΙΚΕ. Η ΙΚΕ φορολογείται με ενιαίο συντελεστή επί των κερδών της. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι 22%, ωστόσο μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις. Εάν η επιχείρησή σας πραγματοποιεί πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, θα πρέπει να εγγραφείτε στο καθεστώς ΦΠΑ και να υποβάλλετε περιοδικές δηλώσεις. Ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι φόροι, όπως ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών ή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Ασφαλιστικές εισφορές: Φροντίστε για την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Πιο συγκεκριμένα, ως εργαζόμενος εταίρος ή διαχειριστής της ΙΚΕ, θα πρέπει να ασφαλιστείτε στον ΕΦΚΑ και να καταβάλλετε τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Εάν απασχολείτε εργαζόμενους, θα πρέπει να καταβάλλετε και τις εργοδοτικές εισφορές. Είναι σημαντικό να καταβάλλετε τις ασφαλιστικές εισφορές έγκαιρα, καθώς σε περίπτωση καθυστέρησης επιβάλλονται προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Λογιστική παρακολούθηση: Τηρείτε σωστά τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. Η ΙΚΕ υποχρεούται να τηρεί πλήρη και ορθή λογιστική παρακολούθηση, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ). Κάθε χρόνο, θα πρέπει να συντάσσετε και να δημοσιεύετε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.
Συμπέρασμα
Η ΙΚΕ είναι μια ελκυστική επιλογή για νέους αλλά και έμπειρους επιχειρηματίες λόγω της ευελιξίας, της περιορισμένης ευθύνης και των φορολογικών πλεονεκτημάτων της. Με τον σωστό σχεδιασμό και την κατάλληλη υποστήριξη, η έναρξη ΙΚΕ μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία.
Πώς μπορεί το λογιστικό μας γραφείο να βοηθήσει στην έναρξη οποιασδήποτε επιχείρησης;
Στο λογιστικό μας γραφείο μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε και να σας συμβουλεύσουμε στα πρώτα σας βήματα ως νέος επιχειρηματίας και να αναλάβουμε την διαδικασία εξ ολοκλήρου.
Οδηγός Κάρτα Εργασίας
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπ. Εργασίας 113169/2023 με την οποία μεταξύ άλλων τροποποιείται το μέρος Α «Α. Εφαρμογή Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Υποχρέωση Καταχώρησης Ψηφιακών Στοιχείων σχετιζόμενων με το ωράριο απασχόλησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» της υπ' αρ. 49758/26-5-2022 απόφαση και καθορίζονται οι κλάδοι και ΚΑΔ των επιχειρήσεων που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1.1.2024.
Τονίζεται ότι προβλέπεται περίοδος μη εφαρμογής των κυρώσεων για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ως ακολούθως:
Για τους νέους κλάδους που είναι υπόχρεοι, οι διοικητικές κυρώσεις του Παραρτήματος V και VI που αφορούν στην εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της υπ' αρ. 80016/31-08-2022 (Β' 4629) υπουργικής απόφασης επιβάλλονται:
i) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από την 1η Απριλίου 2024 και
ii) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, από την 2α Μαΐου 2024,
iii) για αμφότερους τους ανωτέρω κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10 από την 13η Μαΐου 2024.
Η απόφαση προβλέπει ως προς την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναλυτικά τα ακόλουθα:
Μέρος Α
Τροποποίηση του Μέρους Α «Α. Εφαρμογή Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας -Υποχρέωση Καταχώρησης Ψηφιακών Στοιχείων σχετιζόμενων με το ωράριο απασχόλησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» της υπό στοιχεία 49758/ 26-5-2022 (Β' 2668) υπουργικής απόφασης
Στο Μέρος Α της υπ' αρ. 49758/26-5-2022 υπουργικής απόφασης «Α. Εφαρμογή Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Υποχρέωση Καταχώρησης Ψηφιακών Στοιχείων σχετιζόμενων με το ωράριο απασχόλησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Β' 2668), αντικαθίσταται η παράγραφος 2 ως εξής:
«.........
γ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της βιομηχανίας (ήτοι, όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία από 10 έως και 33, πλην του 19), καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο του λιανεμπορίου (ήτοι, όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία το 47), όπως αναλύονται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί.
Από το ανωτέρω εδάφιο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία (ήτοι, όλοι οι ΚΑΔ με πρώτα δύο ψηφία το 19).
Για τους κλάδους της παρούσας υποπαραγράφου, οι διοικητικές κυρώσεις του Παραρτήματος V και VI που αφορούν στην εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της υπ' αρ. 80016/31-08-2022 (Β' 4629) υπουργικής απόφασης επιβάλλονται:
i) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας ως ανωτέρω, από την 1η Απριλίου 2024 και
ii) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, ανωτέρω, από την 2α Μαΐου 2024,
iii) για αμφότερους τους ανωτέρω κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10 από την 13η Μαΐου 2024.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΟΣ
10 Βιομηχανία τροφίμων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
11 Ποτοποιία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
12 Παραγωγή προϊόντων καπνού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
13 Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
14 Κατασκευή ειδών ένδυσης ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
15 Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
16 Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
17 Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
18 Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
20 Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
21 Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
22 Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
23 Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
24 Παραγωγή βασικών μετάλλων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
25 Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
26 Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
27 Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
28 Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
29 Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
30 Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
31 Κατασκευή επίπλων ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
32 Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
33 Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
47 Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
δ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται αντίστοιχα, από τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.»
................
Μέρος Δ'
Η ισχύς της απόφασης αυτής, ως προς το Μέρος Α' άρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 ....